Uran kiehtova yllätyksellisyys


Tiesikö Poliisiammattikorkeakoulun nykyinen rehtori, Kimmo Himberg1) nuorena runoja kirjoittavana opiskelijana olevansa kerran kansainvälisesti merkittävä tutkija ja sittemmin poliisikoulutuksen johtohahmo? Tiesinkö minä psykologian opinnoista haaveillessani päätyväni tutkijanuralle ja yrittäjäksi? Luultavasti emme kumpikaan tienneet.

Urapolkua ei voi kokonaan ennalta suunnitella. Silti omat valinnat ja tavoitteet ovat tärkeitä, elleivät ratkaisevia siksi, että ne avaavat vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Jokin uusi, kenties hyvinkin yllättävä käänne tulee mahdolliseksi juuri omien edeltävien toimien ansiosta. Ilman suunnitelmallisuutta, yrittämistä, sitkeää ponnistelua, ei polku johtaisi siihen, missä kukin meistä onnekkaimmassa tapauksessa on.

On siis tehtävä harkittuja siirtoja, mutta lopputulos on silti ennalta arvaamaton. Se, mitä haluamme, voi muuttua moneen kertaan elämän aikana. Eteen voi ilmaantua mahdollisuuksia, joiden olemassaolosta ei ennen ollenkaan tiennyt. Jotkut kohtaamamme ihmiset saattavat osoittautua käänteentekeviksi koko elämämme kannalta. Ja maailma ja työelämä muuttuvat kaiken aikaa. Päämäärät motivoivat, antavat energiaa, vievät eteenpäin. Yhtä tärkeää on olla joustava ja mukauttaa omat aikeet siihen, mitä elämä kulloinkin eteen tuo. Joka tilanteessa on pyrittävä tekemään sillä hetkellä parhaalta mahdolliselta tuntuva valinta. Virheitä tietenkin sattuu matkan varrella.  Ne voi todeta usein vasta jälkikäteen. Mutta se on normaalia elämää. Omissa toiveissa ja suunnitelmissa ei kuitenkaan kannata olla kiinni niin tiukasti, että omat odotukset sokeuttavat näkemästä uusia ja yllättäviä mahdollisuuksia. Pidä siis mielesi avoinna. Uravalmennus voi osaltaan auttaa sinua tässä. Kukapa tietää, elämä voi johtaa sinut poluille, joita et osannut kuvitellakaan!

1) Suomen Kuvalehti 33/2014

Lue myös

Aihe(et): oma urani, Työelämäblogit Avainsanat: , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.