Paras keino työstä elpymiseen

Mikä on nopein tapa elpyä työstä? – TV, urheilu, alkoholi, jooga, biletys….? Apu on juuri niin lähellä sinua kuin on luontokin. Mene siis luontoon, työpäivän jälkeen tai kesken työpäivän, jos on mahdollista.

Itse tuskin tunnen selviäväni ilman päivittäistä luontoannosta, jonka hankin vuodenajasta ja säästä riippuen kävellen, pyöräillen, suksin tai kukkamaata möyhentäen. Siinä mieli lepää ja ajatus selkenee. Näin kokee moni muukin. Nimittäin ainakin puolella ihmisistä on jokin luontopaikka, jonne on mukava mennä, kun on väsynyt ja stressaantunut tai haluaa vain olla omissa oloissaan. Tuntuu, että luonnossa rentoutuu ja arkihuolet väistyvät. Emmekä ole tässä asiassa väärässä. On tehty fysiologisia mittauksia, jotka osoittavat, että luonnon näkeminen vähentää jo muutamassa minuutissa mm. verenpainetta ja lihasjännitystä. Samalla tavoin luonto elvyttää myös mielen ja aivot.

Tämän kaiken tiedämme luonnostaan, kokemusperäisesti. Mutta mikä luonnossa on sellaista, joka selittää luonnon erinomaista kykyä elvyttää ihmismieltä ja kehoa? Luonnossa on lumoa, kauneutta ja tenhovoimaa. Luonto ei vaadi käyskentelijältä mitään, mutta vetää huomion puoleensa tarjoten mieluisaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Juuri siinä on asian ydin. Voi olla ponnistelematta, yrittämättä mitään. Sanotaan, että muutoin jatkuvalle rasitukselle alttiina oleva suunnattu tarkkaavaisuutemme voi luonnossa levätä ja elpyä. Samalla tunnetila virittyy positiivisemmaksi.

Mielenkiintoista on, että pieni palanen ruohoa pihalla, vähän luontoa ikkunanäkymässä, muutama viherkasvi kotona sisätiloissa riittää suojaamaan lapsia stressaavien elämäntapahtumien haitoilta – sellaisten kuin muutto, riitely vanhempien kanssa, kiusatuksi tuleminen koulussa. Miksipä ei luonnon suomaa elpymisen mahdollisuutta käytettäisi myös työpaikoilla? Onnekas se, joka voi työtilansa ikkunasta nähdä vaikkapa puita. Työntekijän pitäisi hyvällä omallatunnolla voida poistua työpaikaltaan pienelle luontokävelylle ja aivot raksuttaisivat heti paremmin. Viherkasveja tai viherhuone sisätiloissa tarjoaa oivaa vastapainoa tietotyölle ja alentaa samalla kehon stressiä. Ja mikä parasta, jos elävää luontoa ei ole tarjolla, myös virtuaalinen luonto ajaa saman asian! Työnantaja voi varsin vaatimattomalla investoinnilla – asentamalla työntekijöiden tietokoneelle virtuaalimetsän – tukea huomattavasti työhyvinvointia ja saada vastineeksi parempaa työtehoa.

Aihe(et): Työelämäblogit, työhyvinvointi Avainsanat: , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.