Sisäiset esteet (ura)tavoitteen tiellä

Vanhat uskomukset luovat turvallisen, mutta samalla rajoittavan sisäisen maailman.

Think outside the box!

Jokaisella on omat uskomuksensa itsestä ja ympäröivästä maailmasta. Uskomukset ovat tarkoituksenmukaisia, koska ne auttavat jäsentämään maailmaa, ja siinä mielessä antavat turvallisuuden tunnetta. Uskomukset vaikuttavat siihen, mitä odotat, havaitset, kysyt, tavoittelet, miten tilanteet koet. Uskomuksesi tulevat esiin jokapäiväisessä kielenkäytössäsi, ilmaisuissasi.

Ajan kuluessa elämä ja olosuhteet saattavat muuttua niin, että entiset uskomukset eivät ole enää tarkoituksenmukaisia. Ihmisellä on kuitenkin taipumus pitää kiinni uskomuksistaan jopa vastoin ympärillä olevia tosiasioita. Uskomukset voivat siten naamioida ja vääristää todellisuutta. On selvä, että tällaiseen kuvitteelliseen todellisuuteen perustuvat valinnat ja päätökset johtavat epäonnistumiseen.

Uskomus on hyödyllinen tai haitallinen vain suhteessa tavoitteeseen. Selvennä siis itsellesi, mikä on tavoitteesi, uratavoite tai muu. Tunnistat rajoittavan uskomuksen esimerkiksi, kun epäröit, vitkastelet, pelkäät epäonnistumista tai virheitä, negatiiviset ajatukset valtaavat mielesi, juutut perfektionismiin tai päämäärääsi ajatellessasi tunnet olosi epämukavaksi. Milloin uskomuksesi ovat syntyneet? Mitä hyötyä niistä on sinulle?

Voittaaksesi rajoittavat uskomuksesi

– tarkastele uskomuksiasi mahdollisimman monista eri näkökulmista ja ryhdy epäilemään niitä (mitä todisteita minulla on uskomukseni puolesta, mitä hassua uskomuksessani on, mitä ajattelisin, jos olisin ihailemani henkilö jne.)

– kysy, mitä siitä seuraa itselleni ja elämääni, jos pidän kiinni uskomuksestani – sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä (epäonnistumista, menetystä, vihaisuutta)?

– valitse tilalle uusi uskomus ja katso nyt tilannetta ikään kuin kolmannen henkilön näkökulmasta, mitä hän ajattelisi tavoitteesta, itsestään, esteistä? Entä, mitä tällaisesta ajattelutavasta olisi hyötyäitsellesi, miten se auttaisi saavuttamaan tavoitteesi, miten muuttaisi paremmaksi elämääsi?

– etsi vahvistusta uusille uskomuksillesi tunnetuista sanonnoista, kertomuksista, kuuluisien ihmisten esimerkistä. Kirjoita itsellesi voimalauseita, jotka tarvittaessa voit lukea aina uudelleen.

– arvioi, kuinka sitoutunut olet uuteen uskomukseesi. Asteikolla 1-10 sinun tulisi saavuttaa ainakin 8.

– käytä päivittäin aikaa sen kuvittelemiseen, miten toimit nyt uudella tavalla, kuinka uusi itsesi ajattelee, puhuu, asennoituu.

– tee niitä muutoksia elämääsi, joita uusi ajattelutapa vaatii. Miten voisin tehdä tämän? Kuka voisi auttaa?

Tunnet varmasti itsesi toisinaan epävarmaksi ja olosi epämukavaksi. Se on normaalia. Ole joustava ja korjaa kurssia tarvittaessa.

Voit tutustua uravalmennukseen tästä.

Aihe(et): Blogitekstit, johtaminen ja esimiestyö, oma urani Avainsanat: , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.