Oletko tehokas multitaaskaaja vai tehoton säheltäjä?

Hassunkurinen havainto on, että ne, jotka innokkaimmin säheltävät monien asioiden kanssa yhtä aikaa ja kokevat olevansa tässä vieläpä hyviä, ovatkin suoritukseltaan heikoimpia.

Aiemmassa blogisani kerroin, että aitoa multitaskingia, monen asian yhtäaikaista tekemistä ei oikeastaan ole, vaan kykenemme tietoisesti työskentelemään vain yhden asian parissa kerrallaan.

Alussa mainitun amerikkalaistutkimuksen mukaan useimmat ihmiset – tuossa tutkimuksessa 70 % – kuitenkin arvelevat olevansa keskimääräistä parempia multitaaskaajia, mikä tietenkin on tilastollisesti mahdotonta.

Kaikkein pystyvimpiä multitaskingiin ovat ne harvat hyvin keskittymiskykyiset henkilöt – jotka sitten juuri tästä syystä yleensä keskittyvät yhteen asiaan kerrallaan. Aitoja supersuorittajia on todettu olevan noin pari prosenttia ihmisistä. He ovat perineet poikkeuksellisen aivojen toimintarakenteen. Ehkä meidän ei kannata luulla kuuluvamme tuohon vähemmistöön.

Suurin houkutus monen asian samanaikaiseen tekemiseen on niillä, jotka ovat impulsiivisia, elämyshakuisia ja jotka eivät niin siedä tylsistymistä. Toimintatyyli ja oma arvio eivät siten kerro tosiasiallisesta kyvykkyydestä, vaan juuri päinvastoin, monia asioita touhuavien olisi suoritustasoaan kohentaakseen parempi opetella paneutumaan asiaan kerrallaan.

Aihe(et): työhyvinvointi Avainsanat: , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.