Miten työnanataja voi edistää työhyvinvointia?

Arto Pietikäinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osallistuin Hervannan Johtamisaamuun tänään. Psykologit Heli Niemi ja Arto Pietikäinen puhuivat kiinnostavasti ja ansiokkaasti työuupumuksen voittamisesta, omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta ja omien arvojen mukaisesta elämästä. Heli Niemi muistutti useaan otteeseen, että uupumuksen syy on usein tilanteessa, johon yksittäinen työntekijä ei kuitenkaan voi vaikuttaa. Siksi apukeinoja tarjotaan pääasiassa yksittäiselle henkilölle. Nurinkurista, eikä totta!

Tilaisuuden päättävässä keskustelussa eräs osallistujista esitti sitten tuon tähdellisen kysymyksen ”Miten työnantajana voin huolehtia työntekijöiden työhyvinvoinnista?” Toinen yhtä olennainen kysymys oli ”Millainen on hyvä työyhteisö?

Ei näiden kysymysten äärellä aivan tyhjän päällä olla. Aiheista on paljon tietoa ja selkeitä tutkimustuloksia.

Tiedetäään esimerkikisi, että työn imu edistää työhyvinvointia. Työn imua lisäävät mm. työn hallinnan ja merkityksellisyyden tunne, esimiehen tuki, arvostus ja hyvä työilmapiiri (Hakanen). Työhyvinvointi puolestaa lisää tuotavuutta (Aura)

Toisaalta tiedetään, että sitoutuneimmat ja työstään innostuneimmat ihmiset ovat samalla kaikkein altteimpia uupumaan. Näin on esimerkiksi IT-alalla. Siksi samalla kun tavoitellaan hyvää työn imua ja sen tuomaa yritystoiminnan ja työntekijöiden kukoistamista, ei sovi unohtaa työhyvinvoinnista huolehtimista. Sopivassa suhteessa kumpaakin. Ja tämä on samanaikaisesti työnantajan ja kunkin yksittäisen työntekijän vastuulla. Työnanataja voi huolehtia työolosuhteista ja yleisestä ilmapiiristä ja kukin yksilö oman elämänsä tasapainosta.

Henkilöstökysely on oiva tilanneseurannan ja kehittämisen väline, kun kyselyn sisältö on laadittu niin, että se kiinnittää huomiota juuri työn imun ja työhyvinvoinnin kannalta olennaisiin osatekijöihin työyhteisössä. Voimavarakeskeinen kehityskeskustelu taas on hyvä väline arvioida ja suunnata työntekijän huomiota hyvän työvireen kannalta keskeisiin asioihin, kuten työn mielekkääseen sisältöön, omaan panokseen työyhteisössä ja omasta osaamisesta ja voinnista huolehtimiseen.

Lisätietoja tästä.

Aihe(et): johtaminen ja esimiestyö, Työelämäblogit, työhyvinvointi Avainsanat: , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.